Na prvo stran

Kaj

Pozdravljeni na vsebinsko, oblikovno in predvsem funkcionalno prenovljenem portalu POTKA.si! Za začetek smo med izbrane poti vključili nekaj tistih, ki v ozadju že premorejo našo podrobnejšo predstavitev vsebin, ter povsem neobvezen nabor ostalih, ki zaenkrat odraža najzanimivejše poti zmagovalke ter kandidatke za laskavi naslov najboljše tematske poti v letih 2011 in 2012 (v okviru nacionalnega tekmovanja na področju turizma, urejanja in varstva okolja, v izvedbi Turistične zveze Slovenije, Zavoda za gozdove, GIZ za pohodništvo in kolesarjenje ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo). Prav vsaka izmed prikazanih poti lahko nekoč z vašo in našo pomočjo pridobi samostojno, bogato multimedijsko predstavitev lastnih vsebin! Za vas namreč lahko:

  • izdelamo spletno predstavitev tematske poti in objavo na POTKA.si,
  • poskrbimo za postavitev in promocijo s pomočjo socialnih omrežij,
  • izdelamo tiskane karte tematskih poti,
  • pripravimo tiskana gradiva za obiskovalce poti,
  • pripravimo gradiva za obiskovalce s posebnimi potrebami (npr. tipne karte za slepe),
  • poskrbimo za pripravo in tisk kažipotov in info-tabel,
  • izdelamo mobilno različico predstavitve poti.

Kako

Osnovni namen našega novega spletnega GEO-pregledovalnika je hitra, učinkovita in intuitivna dostopnost do željenih prostorskih informacij, vezanih na spletne predstavitve različnih tematskih poti širom Slovenije. S pomočjo interaktivnega zemljevida ter različnih možnosti iskanja želimo uporabniku ponuditi kar najudobnejši način, kako hitro najti željeno destinacijo za aktivno preživljanje prostega časa v naravi. Ker se zavedamo, da je tovrstnih pregledovalnikov na spletu precej, želimo ponuditi nekaj drugačnega. Z drugimi besedami: ne ciljamo na masovni zbirnik in pregledovalnik za prečesavanje obsežnih podatkovnih baz, temveč želimo ponuditi vsebinsko dodelanost, pestrost in, če želite, ekskluzivnost.

Zakaj

Slovenska turistična organizacija je že pred časom izdelala strategijo in začrtala razvoj pohodništva in kolesarstva kot pomembnega turističnega produkta, ter tako nakazala usmeritev v trajnostne oblike turizma, povezane z rekreacijo v naravi. Ponudba modernemu, kulturno, okoljsko in zdravstveno ozaveščenemu turizmu pa zahteva tudi in predvsem vsebinsko dopolnitev rekreativne komponente. Razvoj tovrstne turistične ponudbe je vzpodbudil izjemno širitev oblikovanja produktov za pohodnike, planince, kolesarje, jahače, ..., združenih pod oznako tematska pot. Smernice so ustvarile podlago za načrtovanje in izvedbo obsežne infrastrukture, ki se še krepi v skrbništvu vrste akterjev s področja državne, regionalne in lokalne turistične dejavnosti. Tej razvejani vsebini pa je potrebno dodati tudi standardizirano razpoznavnost v okolju spletnih in mobilnih komunikacij, ter izrabiti sodobne tehnološke možnosti, ki podpirajo promocijske aktivnosti.


Kratka predstavitev načinov brskanja po zbirnem portalu spletnih tematskih poti.

Primer predstavitve ene izmed tematskih poti.